Contract - Designing for Health: Caring for the Community

design - features - healthcare design



Designing for Health: Caring for the Community

29 October, 2013

-By April C. Goshe and John Moorhead


Saint Anthony Hospital is a faith-based healthcare provider with a history that spans over a century. The hospital is a community-centered healthcare provider, drawing 70 percent of their patients from six densely populated neighborhoods on the near southwest side of Chicago:  North and South Lawndale, Little Village, Pilsen, Back of the Yards, Bridgeport, and Austin.  They are a safety-net hospital with an open-door policy to provide health services to those who cannot afford to pay and are without health insurance.  Acting as a stop-gap for vulnerable populations, they represent affordable care.  Despite the extraordinary financial pressure on institutions such as Saint Anthony, they have forged ahead with a strategy that puts the community’s needs at the forefront.  

Forgoing a conservative wait-and-see approach during an economic downturn, Saint Anthony Hospital engaged Perkins+Will in 2011 to design a prototypical outpatient clinic with an eye on the future.  Seeking to enhance the connection to the populations they serve, the prototype design would act as a model to give them a more cohesive approach to their facilities and future clinics.

The ultimate intention for this design investment was to generate an innovative kit-of-parts that would allow maximum flexibility should the need arise for either a stand-alone building or a retrofitted existing building.  At 29,000 square feet, the prototype was planned to accommodate multiple lines of service that were seen as the greatest needs in the community. They include clinical examination, occupational medicine, chemotherapy, dialysis and rehabilitation. Several key design drivers were identified and used to inform the design:

•    Strong Presence – easily identify as Saint Anthony Hospital.
•    Promote Wellness – encourage healthy living habits.
•    Community Connection – promote family-centered atmosphere, honor local heritage, culture and demographics.
•    Sustainability – create a building that is a healthy addition to the environment.
•    Innovation – identify opportunities to provide creative healthcare solutions.

As the process unfolded, it became evident that the community connection driver was a primary concern.

Rather than treat the prototype as a simple architectural project, Perkins+Will utilized an interdisciplinary design approach that engaged planning, architecture, interior design and branded environments specialties. This approach created a holistic solution that encouraged a cross-fertilization of ideas for Saint Anthony Hospital. Saint Anthony’s new brand colors and logo are incorporated on the entry “brand” wall, which continues into the building and is a major feature of the interior lobby space.  The lobby is designed to be adaptable to site conditions while providing maximum daylighting for a welcoming, engaging entrance for the neighborhood. Wood soffits and ceiling convey warmth, while the balance of the exterior materials are deliberately neutral in order to give emphasis to the vibrantly colored Saint Anthony Hospital brand wall. A green roof reflects sustainability and promotes an image of health and wellness. The overriding design intent is to give the building a strong civic presence, reflective of Saint Anthony Hospital’s commitment to the community it serves.

The first roll-out of this prototype completed construction in June of 2013. The project site was located at the heart of the Little Village neighborhood and less than 5 miles from Saint Elizabeth Hospital.  The site was within an already established shopping center, limited in size, but made up for it in location.  Access to public transportation and proximity to the client base was strategic in Saint Anthony Hospital’s goal of expanding its presence in the community.

The immediate challenge was to downsize the 29,000-square-foot prototype into 18,000 square feet of available space, and still provide the necessary clinical services.  The services and practices included in the new Little Village clinic are pediatrics, obstetrics and gynecology, occupational medicine, rehabilitation services, radiology, ultrasound, dialysis, dental, and family practice.  Oral healthcare family practice, pediatrics and OB/GYN services were contracted out to external tenants.  

The waiting and registration for all clinical services is conveniently located at the front entry of the building so that patients can easily attain access to the appropriate healthcare department.  A main corridor spine runs down the center of the clinic providing a visual connection between the entry and rehabilitation, radiology, ultrasound, and dialysis services. Each of these service areas are anchored by a coordinator station that serves as the gateway into each department. To the left of the main registration is the entry into the tenant spaces.  The facility is structured in a way that makes it easier for both patients and doctors to maneuver accordingly.  With a centrally located nurses’ station and patient care station, staff have short travel distances to treatment areas and can maintain a visual connection with patient and guests.  

The textiles for the Little Village clinic closely follow the prototypical Saint Anthony Hospital brand colors.  Neutral flooring and wall materials were specified for their timeless quality and to provide a muted backdrop against the bolder textile colors. Each service line is branded a color that is used as an identifier throughout.  Wood veneer for millwork and faux wood flooring within each service line brings warmth to the space.  Floor-to-ceiling murals of patients, caregivers and families emphasize the human element of this healing space.

The result of Perkins+Will’s collaboration with Saint Anthony Hospital is a new prototype that combines functionality with an engaging community- and family-centered environment. The versatile concepts that shaped the project’s interdisciplinary design solution easily accommodate individual facility requirements and site-specific needs, and create an inviting setting for the delivery of high quality, yet affordable healthcare.  Guy A. Medaglia, president and chief executive officer of Saint Anthony Hospital, said, “We have made a significant investment in Little Village with the renovation of the clinic and feel that the investment shows our commitment to improving the overall health of this community.”

Bio:
April C. Goshe, AIA, LEED AP BD+C , with the Chicago office. She is a project architect for a variety of healthcare projects.  April can be reached at april.goshe@perkinswill.com.

John Moorhead,  AIA, LEED AP BD+C, is an Associate Principal with the Chicago office.  He is the Healthcare Practice Chair.  John can be reached at john.moorhead@perkinswill.com.

Sources / Citations:
Eliana Vasquez, “Newly renovated Community Care Clinic in Little Village,“ Current Events Health, September 2013.

Peter Frost, “ Chicago saftey-net hospitals face uncertain future amid changes to health care system,” Chicago Tribune, June 19, 2013.

Saint Anthony Hospital 2013 Annual Report. Saint Anthony Hospital.  

“What is a Safety Net Hospital?” National Association of Public Hospitals and Health Systems.




Designing for Health: Caring for the Community

29 October, 2013


Saint Anthony Hospital is a faith-based healthcare provider with a history that spans over a century. The hospital is a community-centered healthcare provider, drawing 70 percent of their patients from six densely populated neighborhoods on the near southwest side of Chicago:  North and South Lawndale, Little Village, Pilsen, Back of the Yards, Bridgeport, and Austin.  They are a safety-net hospital with an open-door policy to provide health services to those who cannot afford to pay and are without health insurance.  Acting as a stop-gap for vulnerable populations, they represent affordable care.  Despite the extraordinary financial pressure on institutions such as Saint Anthony, they have forged ahead with a strategy that puts the community’s needs at the forefront.  

Forgoing a conservative wait-and-see approach during an economic downturn, Saint Anthony Hospital engaged Perkins+Will in 2011 to design a prototypical outpatient clinic with an eye on the future.  Seeking to enhance the connection to the populations they serve, the prototype design would act as a model to give them a more cohesive approach to their facilities and future clinics.

The ultimate intention for this design investment was to generate an innovative kit-of-parts that would allow maximum flexibility should the need arise for either a stand-alone building or a retrofitted existing building.  At 29,000 square feet, the prototype was planned to accommodate multiple lines of service that were seen as the greatest needs in the community. They include clinical examination, occupational medicine, chemotherapy, dialysis and rehabilitation. Several key design drivers were identified and used to inform the design:

•    Strong Presence – easily identify as Saint Anthony Hospital.
•    Promote Wellness – encourage healthy living habits.
•    Community Connection – promote family-centered atmosphere, honor local heritage, culture and demographics.
•    Sustainability – create a building that is a healthy addition to the environment.
•    Innovation – identify opportunities to provide creative healthcare solutions.

As the process unfolded, it became evident that the community connection driver was a primary concern.

Rather than treat the prototype as a simple architectural project, Perkins+Will utilized an interdisciplinary design approach that engaged planning, architecture, interior design and branded environments specialties. This approach created a holistic solution that encouraged a cross-fertilization of ideas for Saint Anthony Hospital. Saint Anthony’s new brand colors and logo are incorporated on the entry “brand” wall, which continues into the building and is a major feature of the interior lobby space.  The lobby is designed to be adaptable to site conditions while providing maximum daylighting for a welcoming, engaging entrance for the neighborhood. Wood soffits and ceiling convey warmth, while the balance of the exterior materials are deliberately neutral in order to give emphasis to the vibrantly colored Saint Anthony Hospital brand wall. A green roof reflects sustainability and promotes an image of health and wellness. The overriding design intent is to give the building a strong civic presence, reflective of Saint Anthony Hospital’s commitment to the community it serves.

The first roll-out of this prototype completed construction in June of 2013. The project site was located at the heart of the Little Village neighborhood and less than 5 miles from Saint Elizabeth Hospital.  The site was within an already established shopping center, limited in size, but made up for it in location.  Access to public transportation and proximity to the client base was strategic in Saint Anthony Hospital’s goal of expanding its presence in the community.

The immediate challenge was to downsize the 29,000-square-foot prototype into 18,000 square feet of available space, and still provide the necessary clinical services.  The services and practices included in the new Little Village clinic are pediatrics, obstetrics and gynecology, occupational medicine, rehabilitation services, radiology, ultrasound, dialysis, dental, and family practice.  Oral healthcare family practice, pediatrics and OB/GYN services were contracted out to external tenants.  

The waiting and registration for all clinical services is conveniently located at the front entry of the building so that patients can easily attain access to the appropriate healthcare department.  A main corridor spine runs down the center of the clinic providing a visual connection between the entry and rehabilitation, radiology, ultrasound, and dialysis services. Each of these service areas are anchored by a coordinator station that serves as the gateway into each department. To the left of the main registration is the entry into the tenant spaces.  The facility is structured in a way that makes it easier for both patients and doctors to maneuver accordingly.  With a centrally located nurses’ station and patient care station, staff have short travel distances to treatment areas and can maintain a visual connection with patient and guests.  

The textiles for the Little Village clinic closely follow the prototypical Saint Anthony Hospital brand colors.  Neutral flooring and wall materials were specified for their timeless quality and to provide a muted backdrop against the bolder textile colors. Each service line is branded a color that is used as an identifier throughout.  Wood veneer for millwork and faux wood flooring within each service line brings warmth to the space.  Floor-to-ceiling murals of patients, caregivers and families emphasize the human element of this healing space.

The result of Perkins+Will’s collaboration with Saint Anthony Hospital is a new prototype that combines functionality with an engaging community- and family-centered environment. The versatile concepts that shaped the project’s interdisciplinary design solution easily accommodate individual facility requirements and site-specific needs, and create an inviting setting for the delivery of high quality, yet affordable healthcare.  Guy A. Medaglia, president and chief executive officer of Saint Anthony Hospital, said, “We have made a significant investment in Little Village with the renovation of the clinic and feel that the investment shows our commitment to improving the overall health of this community.”

Bio:
April C. Goshe, AIA, LEED AP BD+C , with the Chicago office. She is a project architect for a variety of healthcare projects.  April can be reached at april.goshe@perkinswill.com.

John Moorhead,  AIA, LEED AP BD+C, is an Associate Principal with the Chicago office.  He is the Healthcare Practice Chair.  John can be reached at john.moorhead@perkinswill.com.

Sources / Citations:
Eliana Vasquez, “Newly renovated Community Care Clinic in Little Village,“ Current Events Health, September 2013.

Peter Frost, “ Chicago saftey-net hospitals face uncertain future amid changes to health care system,” Chicago Tribune, June 19, 2013.

Saint Anthony Hospital 2013 Annual Report. Saint Anthony Hospital.  

“What is a Safety Net Hospital?” National Association of Public Hospitals and Health Systems.

 


Post a Comment
Asterisk (*) is a required field.
*Username: 
*Rate This Article: (1=Bad, 5=Perfect)

*Comment:
 




follow us

advertisement


advertisement






advertisement


advertisement




Contract Magazine is devoted to highlighting creative interior design trends and ideas that are shaping the industry on a daily basis. Contract is proud to provide you with the most comprehensive coverage of commercial interior design products and resources that procure uniqueness when designing a space. Contract is the modern interior design magazine that recognizes fresh interior design ideas and projects powerful interior design resources.

 

Contract Magazine Home | Interior Design News | Interior Planning Products | Interior Design Research | Interior Design Competitions | Interior Design Resources | Interactive Interior Designing | Digital/Print Versions | Newsletter | About Us | Contact Us | Advertising Opportunities | Subscriber FAQs | RSS | Sitemap

© Emerald Expositions 2014. All rights reserved. Terms of Use | Privacy Policy