Contract - Taking Luxe to a New Level: Janson Goldstein designs Holt Renfrew's new Calgary flagship

design - features - retail design



Taking Luxe to a New Level: Janson Goldstein designs Holt Renfrew's new Calgary flagship

09 August, 2010

-By Holly Richmond


Calgary holds claim to being the largest city in the Province of Alberta, Canada. It is renowned as an “oil town,” which imparts it with an abundance of big-time lawyers and sharp engineers, as well as the bedazzling bling that typically follows the petroleum industry. Of course, these residents need to—and want to—shop, and how better to fulfill their wishes than to bring them a store that exceeds their expectations? That’s where Holt Renfrew and Janson Goldstein come in, working together to elevate the level of luxe.

Holt Renfrew has been one of Canada’s leading luxury retailers for the past 173 years with 11 successful stores in metropolitan areas throughout Canada. Three years ago the retailer asked New York-based Janson Goldstein to design its Vancouver flagship location, which was met with rave reviews. Thus, when Holt Renfrew and its clientele in Calgary had outgrown their existing space, the company again enlisted Janson Goldstein to bring a special Calgary flair to a new flagship store in their beloved city. With a $45-million budget and 151,000 sq. ft., this dramatic project has secured Holt Renfrew’s spot in the luxury retail marketplace.

Set in what was once a Sears building, this Holt Renfrew flagship now anchors The Core, Calgary’s high-end shopping destination. Occupying portions of each of the complex’s four floors, it makes an initial dramatic statement with two main entry points at street level. “We designed sculptural ‘lanterns,’ which rise 70 ft. to the top of the building, to create an iconic statement for Holt Renfrew in an impactful but cost-effective way,” says Mark Janson, senior partner at Jason Goldstein. The lanterns are composed of hundreds of sculpted steel panels and are internally illuminated by changeable gel lights.

These two main entrances certainly make a statement, but the store actually has nine entrances from various locations in The Core, which made wayfinding and traffic flow a challenge. Steven Scuro, also a partner at Janson Goldstein, explains, “We wanted to create a sense of open airiness as well as ease of flow, which meant integrating all entry points into the overall design and breaking up the vastness of the space into intimate zones.” These project goals were met by topping the space with a massive glass skylight and funneling the natural light to all three levels of the store’s retail space (the fourth floor is dedicated to back-of-house services) via a “pin wheeling” atrium, defined by floor openings of various sizes, which rotate and connect on each level. “The atrium literally had to twist and torque because each floor had a differing floor plate,” explains Scuro. “Not only was it a complex task to weave the retail program into all of this, but we also designed the space to be flexible to add square footage at a later date.”

While the atrium is dramatic and clearly a focal point, Debra Kerr, general manager for Holt Renfrew, Calgary, says it is hard to compete with the Women’s Shoe department—particularly if you are a woman who loves shoes. To that point she says, “What woman doesn’t like shoes? The space itself is gorgeous, sleek, and sophisticated, but what clients are thrilled about is the fact that we offer over 70 brands of shoes!”

The design is dramatic throughout the entire store, not just the Women’s Shoes department, which went from 800 sq. ft in the previous space to its present, striking 6,000 sq. ft. The Handbag department used to contain 1,500 sq. ft. and now boasts an impressive 8,000 sq. ft., while the Men’s department has grown from 7,000 sq. ft. to 19,000 sq. ft. Kerr notes that the Men’s furnishings area, as well as a designated Men’s Sartorial space, also have been exceptionally well received. She adds, “Our clients feel comfortable to linger without the pressure to be shopping every minute.”

It is apparent that Holt Renfrew’s design is as much a part of the shopping experience as the luxury brands it offers. Situated at the east axial focal point of The Core is a dramatic 40-ft.-tall façade of marble, glass, and steel that marks the entry to the third-floor level, which holds the Men’s department. Escalators connect each floor via the light-drenched atrium, leading to the second floor’s Women’s department and the first floor’s handbags, cosmetics, and shoes. The flooring throughout features Nestos and Giada Greek marble, inlaid with various woods and stones selected to complement each department. Janson states, “There are fantastic microclimates that are so unique and intriguing they could be stand-alone stores.”

This creation of intimate, distinctive areas is realized through the use of elegant materials and finishes including polished- and satin-finish stainless steel, various glasses, fine wood veneers, rich leathers, and sleek marbles. Contemporary yet comfortable furnishings, as well as custom-designed area rugs, also were selected to add a sense of warmth and conversance to the considerable space. “Our people, our clients, and our design make us a leader in world-class shopping,” states Kerr. “We are built to last and are incredibly excited about what the next 173 years holds.”

who
Project: Holt Renfrew Calgary Owner: Holt Renfrew Limited; Michael Dubiel director, store planning & construction; Jane Mitchell, project manager, store planning. Design architect, interior designer: Janson Goldstein, Mark Janson, partner; Steven Scuro, partner; Takaaki Kawabata, senior associate; Camaal Benoit, senior project architect; Courtney Cangelosi, designer; Stephanie Felton, designer. Architect of Record: IBI Group, Anita Leonoff, Peter Willemse, associates. Contractor: Core & Shell: Ellis Don, Govan Brown. Lighting consultants: Suzanne Powadiuk Design, Schwinghammer Lighting. Structural engineer: Halcrow Yolles. MEP: MCW Consultants. Photographer: Mikiko Kikuyama.

what
Special Finishes: Lush Baytor. Stone: Moruzzi Legno. Wood: Sullivan Source. Carpet/carpet tile: Sullivan Source, Revis Studio. Translucent Ceiling System: Barrisol. Lighting: 3G, LiteLab, Iguzzini. Upholstery: Louis Interiors. Architectural woodworking: Pancor Industries, Erik Cabinets LTD, Norclair, Unique Store Fixtures, Kinon, Carritec, Stellar Metal. Signage: Steel Art Signs. Plumbing fixtures:Kohler, Toto, Duravit, Vola.

where
Location: Calgary, Alberta, Canada. Total floor area: 151,000 gross sf (87,000 net sf retail). No. of floors: 4.




Taking Luxe to a New Level: Janson Goldstein designs Holt Renfrew's new Calgary flagship

09 August, 2010


Mikiko Kikuyama

Calgary holds claim to being the largest city in the Province of Alberta, Canada. It is renowned as an “oil town,” which imparts it with an abundance of big-time lawyers and sharp engineers, as well as the bedazzling bling that typically follows the petroleum industry. Of course, these residents need to—and want to—shop, and how better to fulfill their wishes than to bring them a store that exceeds their expectations? That’s where Holt Renfrew and Janson Goldstein come in, working together to elevate the level of luxe.

Holt Renfrew has been one of Canada’s leading luxury retailers for the past 173 years with 11 successful stores in metropolitan areas throughout Canada. Three years ago the retailer asked New York-based Janson Goldstein to design its Vancouver flagship location, which was met with rave reviews. Thus, when Holt Renfrew and its clientele in Calgary had outgrown their existing space, the company again enlisted Janson Goldstein to bring a special Calgary flair to a new flagship store in their beloved city. With a $45-million budget and 151,000 sq. ft., this dramatic project has secured Holt Renfrew’s spot in the luxury retail marketplace.

Set in what was once a Sears building, this Holt Renfrew flagship now anchors The Core, Calgary’s high-end shopping destination. Occupying portions of each of the complex’s four floors, it makes an initial dramatic statement with two main entry points at street level. “We designed sculptural ‘lanterns,’ which rise 70 ft. to the top of the building, to create an iconic statement for Holt Renfrew in an impactful but cost-effective way,” says Mark Janson, senior partner at Jason Goldstein. The lanterns are composed of hundreds of sculpted steel panels and are internally illuminated by changeable gel lights.

These two main entrances certainly make a statement, but the store actually has nine entrances from various locations in The Core, which made wayfinding and traffic flow a challenge. Steven Scuro, also a partner at Janson Goldstein, explains, “We wanted to create a sense of open airiness as well as ease of flow, which meant integrating all entry points into the overall design and breaking up the vastness of the space into intimate zones.” These project goals were met by topping the space with a massive glass skylight and funneling the natural light to all three levels of the store’s retail space (the fourth floor is dedicated to back-of-house services) via a “pin wheeling” atrium, defined by floor openings of various sizes, which rotate and connect on each level. “The atrium literally had to twist and torque because each floor had a differing floor plate,” explains Scuro. “Not only was it a complex task to weave the retail program into all of this, but we also designed the space to be flexible to add square footage at a later date.”

While the atrium is dramatic and clearly a focal point, Debra Kerr, general manager for Holt Renfrew, Calgary, says it is hard to compete with the Women’s Shoe department—particularly if you are a woman who loves shoes. To that point she says, “What woman doesn’t like shoes? The space itself is gorgeous, sleek, and sophisticated, but what clients are thrilled about is the fact that we offer over 70 brands of shoes!”

The design is dramatic throughout the entire store, not just the Women’s Shoes department, which went from 800 sq. ft in the previous space to its present, striking 6,000 sq. ft. The Handbag department used to contain 1,500 sq. ft. and now boasts an impressive 8,000 sq. ft., while the Men’s department has grown from 7,000 sq. ft. to 19,000 sq. ft. Kerr notes that the Men’s furnishings area, as well as a designated Men’s Sartorial space, also have been exceptionally well received. She adds, “Our clients feel comfortable to linger without the pressure to be shopping every minute.”

It is apparent that Holt Renfrew’s design is as much a part of the shopping experience as the luxury brands it offers. Situated at the east axial focal point of The Core is a dramatic 40-ft.-tall façade of marble, glass, and steel that marks the entry to the third-floor level, which holds the Men’s department. Escalators connect each floor via the light-drenched atrium, leading to the second floor’s Women’s department and the first floor’s handbags, cosmetics, and shoes. The flooring throughout features Nestos and Giada Greek marble, inlaid with various woods and stones selected to complement each department. Janson states, “There are fantastic microclimates that are so unique and intriguing they could be stand-alone stores.”

This creation of intimate, distinctive areas is realized through the use of elegant materials and finishes including polished- and satin-finish stainless steel, various glasses, fine wood veneers, rich leathers, and sleek marbles. Contemporary yet comfortable furnishings, as well as custom-designed area rugs, also were selected to add a sense of warmth and conversance to the considerable space. “Our people, our clients, and our design make us a leader in world-class shopping,” states Kerr. “We are built to last and are incredibly excited about what the next 173 years holds.”

who
Project: Holt Renfrew Calgary Owner: Holt Renfrew Limited; Michael Dubiel director, store planning & construction; Jane Mitchell, project manager, store planning. Design architect, interior designer: Janson Goldstein, Mark Janson, partner; Steven Scuro, partner; Takaaki Kawabata, senior associate; Camaal Benoit, senior project architect; Courtney Cangelosi, designer; Stephanie Felton, designer. Architect of Record: IBI Group, Anita Leonoff, Peter Willemse, associates. Contractor: Core & Shell: Ellis Don, Govan Brown. Lighting consultants: Suzanne Powadiuk Design, Schwinghammer Lighting. Structural engineer: Halcrow Yolles. MEP: MCW Consultants. Photographer: Mikiko Kikuyama.

what
Special Finishes: Lush Baytor. Stone: Moruzzi Legno. Wood: Sullivan Source. Carpet/carpet tile: Sullivan Source, Revis Studio. Translucent Ceiling System: Barrisol. Lighting: 3G, LiteLab, Iguzzini. Upholstery: Louis Interiors. Architectural woodworking: Pancor Industries, Erik Cabinets LTD, Norclair, Unique Store Fixtures, Kinon, Carritec, Stellar Metal. Signage: Steel Art Signs. Plumbing fixtures:Kohler, Toto, Duravit, Vola.

where
Location: Calgary, Alberta, Canada. Total floor area: 151,000 gross sf (87,000 net sf retail). No. of floors: 4.

 


Post a Comment
Asterisk (*) is a required field.
*Username: 
*Rate This Article: (1=Bad, 5=Perfect)

*Comment:
 




follow us

advertisement


advertisement






advertisement


advertisement




Contract Magazine is devoted to highlighting creative interior design trends and ideas that are shaping the industry on a daily basis. Contract is proud to provide you with the most comprehensive coverage of commercial interior design products and resources that procure uniqueness when designing a space. Contract is the modern interior design magazine that recognizes fresh interior design ideas and projects powerful interior design resources.

 

Contract Magazine Home | Interior Design News | Interior Planning Products | Interior Design Research | Interior Design Competitions | Interior Design Resources | Interactive Interior Designing | Digital/Print Versions | Newsletter | About Us | Contact Us | Advertising Opportunities | Subscriber FAQs | RSS | Sitemap

© Emerald Expositions 2014. All rights reserved. Terms of Use | Privacy Policy