Salt and Tong High Schools, U.K., by Anshen+Allen
Timothy Soar
Salt and Tong High Schools, U.K., by Anshen+Allen
Jul 01, 2010 Salt and Tong High Schools provide both a front and a back door to learning for a marginalized student population in impoverished Bradford, U.K.
VIEW PHOTOS »



Gallery Image Page Informaiton   [Run Gallery Manager] 
IMAGE INFORMATION
Link Image Title Caption Image
Salt and Tong High Schools, U.K., by Ansen Allen_01 Titus Salt High School

(Photos by Timothy Soar)

The new Salt High School in England’s Bradford Metropolitan District, designed by Anshen+Allen, has a ribbon-like plan that breaks down the building’s massing into clearly articulated learning, circulation, and congregating spaces. Circulation spaces have ample glazing to maximize connectivity with external areas and the landscape beyond. A light, spacious, three-story atrium, located at the main entrance, serves as the heart of the school, connecting key public areas and providing spaces for interactive learning. Titus Salt was required to achieve a contemporary design while respecting historical boundaries, due to its close proximity to Saltaire, a UNESCO World Heritage Site.
Salt and Tong High Schools, U.K., by Ansen Allen_02
Salt and Tong High Schools, U.K., by Ansen Allen_03
Salt and Tong High Schools, U.K., by Ansen Allen_04
Salt and Tong High Schools, U.K., by Ansen Allen_05
Salt and Tong High Schools, U.K., by Ansen Allen_06
Salt and Tong High Schools, U.K., by Ansen Allen_07
Salt and Tong High Schools, U.K., by Ansen Allen_08
Salt and Tong High Schools, U.K., by Ansen Allen_09
Salt and Tong High Schools, U.K., by Ansen Allen_10
Salt and Tong High Schools, U.K., by Ansen Allen_11 Tong High School

 

(Photos by Timothy Soar)

The new Tong High School in England’s Bradford Metropolitan District, designed by Anshen+Allen, has a bold and simple aesthetic of white rendered walls and clean lines. The massing of the building is broken down by the creation of a radial plan that creates a central courtyard connecting all other spaces, including clearly articulated teaching wings and state-of-the-art sports facilities. Generous and accessible circulation spaces have improved navigation throughout the school, significantly reducing journey time for pupils and staff.
Salt and Tong High Schools, U.K., by Ansen Allen_12
Salt and Tong High Schools, U.K., by Ansen Allen_13
Salt and Tong High Schools, U.K., by Ansen Allen_14
Salt and Tong High Schools, U.K., by Ansen Allen_15
Salt and Tong High Schools, U.K., by Ansen Allen_16
Salt and Tong High Schools, U.K., by Ansen Allen_17
Salt and Tong High Schools, U.K., by Ansen Allen_18
Salt and Tong High Schools, U.K., by Ansen Allen_19
Salt and Tong High Schools, U.K., by Ansen Allen_20